Maandag 9 augustus hebben Mark Vos en Lesley Butter een rondleiding en gesprek gehad op De Aftrap met Albert van der Dussen (Hoofd Opleidingen) en Ronald Samson (assistent-trainer coach O18 bij ADO Den Haag). Wat een veranderingen ten opzichte van de tijd dat we met het eerste elftal nog in het Zuiderpark speelden. Het complex ziet er top uit en er is hard gewerkt aan een nieuw beleidsplan. Helaas zijn er in voorgaande jaren weinig jongens doorgebroken door de trainers van het eerste. Maar door de huidige situatie hebben we gezien dat dat veranderd is. Hopelijk is het een blijvende verandering.

Succes
Van de selectie O21 van vorig jaar zijn er in totaal 10 spelers doorgeschoven naar de selectie:

 • Sem Steijn
 • Silvinho Esajas
 • Evan Rottier
 • Yahya Boussakou
 • Michael Mulder
 • Jonathan Mulder
 • Hugo Wentges
 • Benjamin van Reemst

Nieuw uit de regio:

 • Marius van Mil
 • Tyrese Asante

Sacha Komljenovic zat vorig jaar zelfs in de O18 en zit nu voorlopig bij het eerste. Tijdens de overwinning op Jong Ajax zondag stonden er maar liefst 5 zelf opgeleide spelers op het veld met Thomas Verheydt, Sem Steijn, Evan Rottier, Yahya Boussakou en Sacha Komljenovic.

Opleidingsvisie
De nieuwe opleidingsvisie is gereed voor uitvoering en gebaseerd op het DNA en de cultuur van ADO Den Haag.

De opleidingsvisie is gebaseerd op 3 pijlers:

 • Talentherkenning (scouten)
 • Talentontwikkeling (opleiden)
 • Talentintegratie (door naar BVO1 en uiteindelijk verkopen)

Daarvoor is ondersteuning van Soccerlab om data te verzamelen over spelers. Op dit moment loopt het project datascouting voor de gehele club. Dit hopen ze in september af te ronden. Het systeem is gebaat bij zoveel mogelijk data over spelers. Bij eigen spelers over fitheid en intensiteit van trainingen. Maar ook data voor spelers van andere clubs is zeer welkom. Hoe meer data je hebt hoe beter je kunt bepalen waar je gaat kijken. Je kan dan de scouts en de tijd die je beschikbaar hebt veel effectiever inzetten. Via een app kan er heel eenvoudig een rapportje worden ingevuld en de onderliggende data wordt toegevoegd aan het geheel. Wordt een speler door meerdere mensen “gescout” dan is het interessant om eens specifieker naar die speler te gaan kijken.
Binnenkort krijgen we met het HSC een presentatie over dit beleidsplan en gaan we samen kijken hoe we met onze werkgroepen bij kunnen dragen aan het succes van de jeugdopleiding en scouting.

Werkgroepen
Met het HSC zijn we druk bezig om werkgroepen te formeren. In die werkgroepen nemen medewerkers van de club en vrijwilligers plaats. Samen gaan zij actiepunten bepalen die zoveel mogelijk bij gaan dragen aan de kwaliteit en het succes van het thema van de werkgroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Scouting, jeugdopleiding, marketing, onderhoud, sales etc. Wil je straks ook je steentje bij dragen aan de wederopstanding van de club? Geef je dan op voor één van deze werkgroepen. Ook al heb je maar 1 of 2 uurtjes per week beschikbaar om iets te doen, dan is het al waardevol.

Donaties
Ons primaire doel met de donaties is het aankopen van aandelen in de club. We hebben aan Albert en Ronald gevraagd waar wij het geld voor zouden kunnen inzetten als die aankoop niet lukt. Als die optie uiteindelijk gekozen wordt dan willen we iets permanents neerzetten. Iets wat blijvend is. Zij hebben aangegeven dat ze heel graag een soort voetbalkooi neer zouden willen zetten. Met verschillende ondergronden, zodat daar getraind kan worden op motoriek, techniek, reactie en stabiliteit. AZ heeft iets soortgelijks met hun performance playground.

https://www.az.nl/nl/nieuws/az-jeugd-traint-op-performance-playground