Hij moet als olie fungeren tussen alle eilandjes in de top van ADO Den Haag. Jean Paul Mallant (foto) is namens het Haags Supporters Collectief sinds afgelopen vrijdag betrokken bij de overnamesoap van de club. Wie is hij?

TEKST: Marijn Abbenhuijs (Algemeen Dagblad)

Het Haags Supporters Collectief, het werd opgezet op het moment dat ADO Den Haag aan het begin stond van de bizarre soap waarin het nog steeds zit. Een traject dat zich, zeker sinds Mohammed Hamdi niet meer de algemeen directeur is, achter de schermen voltrekt. Het heeft de supporters vaak gefrustreerd. Zo weinig invloed hadden ze op het voortbestaan van hun club.

Maar dat is nu voorbij. Afgelopen vrijdag vond er een overleg plaats tussen de supporters en interim-directeur Edwin Reijntjes. Met als gevolg dat er één iemand werd gekozen om het proces vanaf dat moment bij te wonen. Jean Paul Mallant vertegenwoordigt daarom nu een grote groep vrijwilligers die namens het Haags Supporters Collectief hard hebben gewerkt aan een situatie waarin de fans meer betrokken konden worden bij het proces.

Mallant, als zelfstandige werkzaam in de pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen, heeft veel contact met alle partijen die betrokken zijn bij de op handen zijnde aandelentransactie. ,,Ik loop al 37 jaar rond bij deze club”, introduceert Mallant zichzelf. ,,Samen met Jacco van Leeuwen ben ik 6,5 jaar geleden betrokken geweest bij de oprichting van supportersvereniging Haagsche Bluf. En nu op dit moment voelen wij dat dit het moment is om voor meer zeggenschap binnen de club te gaan.”

Mallant heeft de laatste tijd met alle partijen contact opgebouwd. ,,Ik heb de verschillende koopkandidaten gesproken en sinds kort heb ik ook veel contact met de directie”, vertelt hij. ,,Ik ben de olie tussen alle partijen geworden, dat zijn de letterlijke woorden van Jeroen Reiziger. Ik moet ook bekennen dat er geen spelletjes worden gespeeld. Ik heb iedereen binnen de club gewantrouwd, maar ik word nu overal van op de hoogte gehouden. Ik ben ook bij het CEO overleg van volgende week.”

Mallant hoopt ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op gaan. ,,Ik probeer nu ook het contact met de HFC aan te halen. We merken nog steeds dat er veel eilandjes zijn binnen de club terwijl wij als supporters willen dat iedereen hetzelfde belang heeft. Volgens ons moet iedereen dezelfde kant op. Zodat dit proces zo snel mogelijk wordt afgerond.”


(Privéfoto: Jean Paul Mallant)

Met wie krijgt Jean Paul Mallant precies te maken? En hoe zien de verhoudingen er in de top van ADO Den Haag uit? Binnen de verschillende partijen zijn er flink wat dwarsverbanden.

De directie: Dat Edwin Reijntjes als interim-directeur Mohammed Hamdi opvolgde, zorgde voor woede bij grootaandeelhouder United Vansen. Reijntjes was namelijk vicevoorzitter van moedervereniging HFC, waardoor de machtspositie van die partij meteen groter werd. Nu financieel directeur Jachin Wildemans over een paar dagen vertrekt, heeft herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger interim-financieel manager Wouter Ravensberger bij het verkoopproces gehaald.

Raad van Commissarissen: Hierin is voorzitter Frans van Steenis de centrale persoon. Ook is er een belangrijke rol voor Mark Schenkels, die is afgevaardigd vanuit de Stichting Toekomst ADO (STA). Door zijn aanwezigheid hebben de minderheidsaandeelhouders een duidelijk overwicht in de hoogste lagen van de club.

Aandeelhouder: Felix Wu is de belangrijkste persoon vanuit United Vansen. Maar sinds het vertrek van Hamdi is er geen contact meer tussen de Chinese eigenaar en de club.

Jeroen Reiziger: De herstructureringsdeskundige begeleidt de WHOA-procedure waarvoor Hamdi afgelopen lente de juiste voorwaarden heeft gecreëerd, waardoor faillissement werd afgewend. In 2007 heeft Reiziger de club ook al geholpen met herstructureren. Hij kent verschillende mensen uit de ADO-organisatie dus al.

Minderheidsaandeelhouders: De HFC heeft momenteel een flinke vinger in de pap. Harm de Boer is de voorzitter, Reijntjes was tot het vertrek van Hamdi vice-voorzitter en is nu de interim directeur. Daarnaast heeft de HFC Ward Swart in de RvC zitten. De STA wordt geleid door Wilbert Stolte, namens die partij zit Schenkels in de RvC.

Potentiële kopers: ‘Groep Lentze en Jol’ lijkt momenteel de meest serieuze kandidaat te zijn om de aandelen van ADO over te nemen. Vastgoedondernemer Jeroen Lentze is al sinds januari bezig met het voorbereiden van de overname. Een coalitie van vermogende Hagenaren schaart zich achter hem. De andere kandidaat is Atom Zhou. Maar Zhou lijkt niet over genoeg financiële middelen te beschikken om ADO over te nemen